ROCK AND ROLL VIXENS #5 - VARIOUS ARTISTS

In de recensie van de verzamelplaten “Rock And Roll Vixens #3 & #4” had ik al uitgelegd wat de Nederlandstalige vertaling is van het woord ‘vixen’, namelijk: ‘feeks / furie / tang / wijf / helleveeg’. Die niet vrouwvriendelijke definitie mag u dan ook meteen overnemen met betrekking tot de vijfde cd in deze reeks die we hier wat nader zullen toelichten. Want de 25 nummers op dit album zijn ook nu weer ingezongen door zwarte Afro-Amerikaanse R&B-, blues-, soul- en rock’n’roll-zangeressen die hun songs ofwel solo, in een duo of met een groep hebben opgenomen.

Alle liedjes dateren uit de periode tussen begin jaren ‘50 en midden jaren ’60. Twee van de bekendste nummers op dit album hebben we op de video’s meegegeven: “Rock Everybody” van ‘The Teen Queens’ en “A Rockin’ Good Way” van Odessa Harris. Beide liedjes werden in de volgende decennia meerdere keren gecoverd door andere artiesten. Net als bij de vorige verzamelplaten vinden we ook hier weer heel wat obscure nummers terug die zelfs de professionele muziekexperten misschien wel voor de eerste keer zullen ontdekken. Die diepe duik in de muffe kelders van de muziekgeschiedenis vinden we nu juist de toegevoegde waarde van dit soort albums waarop al die stokoude songs schitterend werden gedigitaliseerd en geremastered.

Zoals gebruikelijk in die jaren ’50 en ’60 waren de schrijvers van deze door vrouwen gezongen songs haast altijd mannen. En die kerels lieten de dames niet altijd zo vriendelijke teksten zingen, getuige daarvan nummers are “You’re No Good” van Dee Dee Warwick, “Ain’t I A Mess” van Jay Duvalle, “Disgusted” van Mabel Scott en “I Don’t Understand You No More” van Rita Zell. Maar er werden natuurlijk ook wel pure liefdesliedjes door deze vaak nog zeer jonge zwarte zangeressen gezongen.

Bij de later bekend geworden vertolksters noteren we deze keer de namen van Fontella Bass, Dee Dee Warwick, Baby Washington en Dolores Gibson. In de bij dit album toegevoegde informatie lezen we dat deze cd de vijfde in een serie van totaal zeven verzamelplaten is. Dat betekent dus dat we in de volgende maanden nog een zestigtal songs in dit meer dan een halve eeuw geleden door zwarte vrouwen gezongen rock’n’roll-genre te goed hebben en daar zijn wij nu eens gewoon héél blij mee.

(valsam)

 

 

TRACKLIST

01 Dee Dee Warwick - You’re No Good
02 Fontella Bass - My Good Loving
03 Baby Washington - Moneys Funny
04 Odessa Harris - A Rockin’ Good Way
05 Nellie Rutherford - Laughing At Me
06 Lulu Reed - Rock Love
07 Hadda Brooks - Jump Back Honey
08 Jay Duvalle - Ain‘t I A Mess
09 Jeanette Baker - Crazy With You
10 Huey and Jerry - I Think You’re Jiving Me
11 Dolores Gibson (Richard Lewis Band) - Call Me, Call Me, Call Me
12 Mabel Scott - Disgusted
13 Priscilla Bowman - Sugar Daddy
14 Delores Maxwell - My Man
15 Rose Marie McCoy - Down Here
16 Shirley Gunter with Maxwell Davis Orchestra - Found Some Good Lovin’
17Joan Shaw - Rock My Soul
18 Gene and Ruth - If And When It Happens
19 The Valentines - Yes You Made It That Way
20 Ada Ray - Oh, Come Back, Baby
21 Rita Zell - I Dont Understand You No More
22 The Teen Queens - Rock Everybody
23 The Hearts - Talk About Him, Girlie
24 Sherry Taylor and Singin Sammy Ward - Oh Lover
25 Yvonne Fair & James Brown Band - I Found You

Artiest info